RVC / PDC inbouwen

Gisteren maar eens bezig gegaan om de nieuwe RVC highline in de Polo AW te krijgen.

Eerst de binnenzijde van de achterklep er af gehaald (4 torx schroeven en een stuk of 8 klemmetjes loshalen).
Ik heb foto's in de "Media" geupload voor de torxschroef locaties, maar met tekst is het makkelijker... Haal de gevarendriehoek weg (daarachter al 2 schroeven) en in de gaten voor het dichtmaken van de klep zitten de overige 2 schroeven. De binnenzijde zit verder alleen met klemmetjes vast en kun je er redelijk makkelijk uithalen vanaf de raamzijde zonder iets kapot te maken!

Daarna het oude klaplogo eruit en de nieuwe RVC er voor in de plaats (3 schroeven loshalen, de waterafvoer en 1 stekker voor het slot):



Nadat de nieuwe RVC erin zit moet deze aangesloten worden op de nieuwe kabelboom. Dit spreekt voor zich met de stekkers aan die zijde van de kabelboom, echter 1 van de stekkers moet eerst worden gemaakt om aan te kunnen sluiten op de oude kabelboomstekker van het slot. Er kwam een zwart stekkertje los bij de kabelboom waar je een pin 1 en 2 nog in moest zetten. Het tegendeel had een bruin en zwartrode draad erin, en de nieuwe een bruine en paarse... Ik heb de bruine aan de bruine vast gezet en de paarse is op de zwartrode gekomen via de stekker. (Hopelijk gaat dit goed, want het slot werkt nu (nog?) niet, waarschijnlijk pas als er stroom richting de RVC gaat?!)

Nu komt het moeilijkere werk... De kabelboom via de achterklep naar de auto leiden! Ik heb hiervoor een ijzerdraad gebruikt die ik eerst door de aparte kabel ruimte langs het raam heb gehaald om zo de kabelboom naar de doorvoer te kunnen trekken.
De ijzerdraad is redelijk makkelijk er doorheen te krijgen:


Als je daarna de kabel erbij doorheen probeert te trekken valt het echter vies tegen...
Ik vermoed dat de ijzerdraad makkelijk tussen de kabel en de hoekjes van de klep komt te zitten, waarna de kabel te dik is om te volgen.

De kabel heb ik ongeveer tot halverwege gekregen gisteren, maar omdat vandaag de auto weer mee moest naar het werk, heb ik de kabel er weer gedeeltelijk uit gehaald om alles weer af te kunnen sluiten. Een van de lastige dingen is denk ik dat er 2 kabelbomen (met aftakkingen) bij elkaar komen bij de kabeldoorvoer van de auto en dat daartussendoor dus de nieuwe kabel moet worden getrokken. Er gaat overigens 1 kabelboom via de rechterkant van het raam en 1 via de linkerkant. En mijn bedoeling is via de linkerkant van het raam de kabelboom erbij te krijgen (kortste route om te volgen naar de doorvoer):



Hopelijk gaat dit doortrekken van de kabel van de week wel lukken... Als de kabel dan eenmaal in de auto is, verwacht ik minder problemen met het doortrekken. Al zit ik dan wel aan de linkerzijde van de auto achter terwijl de kabel richting het dashboardkastje getrokken moet worden (rechts voorin)! Dat zie ik later wel als de kabel in de auto aangekomen is. (wordt vervolgt!)
 
Volkswagen  Polo  1.0 TSI 
  • Leuk
Waarderingen: Shibybob
Kleine tip voor het doorvoerrubber, gebruik zoiets als wd40 om het rubber van binnen gladder te krijgen. Dat hielp bij bij veel en ik gebruikte een lange schroevendraaier ipv ijzerdraad.

Vooral niks scherps pakken want dat rubber scheurt best makkelijk.
Helaas ben ik eigenlijk dus nog niet gekomen tot dit punt... Wel met het ijzerdraad, maar nog niet de kabelboom zover erdoorheen weten te krijgen! Ik loop ergens aan de linkerkant bij het raam vast (waarschijnlijk tussen de hoekjes en de kabelboom die er al inzit).
Ik vermoed dat de rubber doorvoer juist helemaal geen probleem gaat worden. Dat gaat wel passen met nog een kabel er doorheen!
Hopelijk valt het daarna mee aan de binnenzijde van de auto, dat wordt dan de volgende uitdaging.
 
Volkswagen  Polo  1.0 TSI 
Zo nu eindelijk het vervolg van dit avontuur:
Afgelopen zaterdag en gisteren nogmaals bezig geweest om de kabelbundel verder door het rubber heen en dan in de auto te krijgen.
Goede tip gehad van iemand van de dealer: Haal het hemeltje iets los en probeer de c/d-stijl iets los te krijgen... Je zou er dan bij moeten kunnen komen.

Die tip klopte... De kabel hoeft er maar iets van 10 a 15 cm door het gat bovenin en dan kan hij achter de stijl/hemeltje naar links de auto in.



Als dan de kabel er doorheen is, dan moet hij via de zijkant van de bank naar de deur (dorpel) geleid worden.


Maak dan gelijk de onderkant van de b-stijl ook even los aan de onderkant, dan kun je de kabel vervolgens ook zo door de voorste dorpel heen naar voren trekken.


Voor aangekomen was het stukje omhoog naar het dashboard iets lastiger... Ik kreeg het stuk plastic waar de hendel voor de motorklep zit niet los (heel klein stukje aan de onderkant alleen. Maar met een beetje prutsen met ijzerdraad vanaf bovenaf en dan de rest er doorheen trekken is het gelukt om de kabel onder het stuur in het dashboard te krijgen.


Toen moest de kabel nog even via het middendeel van het dashboard naar het kastje met de radio getrokken worden...
Dit was even zoeken naar waar ik de kabelbundel het beste erdoorheen kon krijgen (eerst poging ging mis doordat ik het kastje nog niet had gedemonteerd en hierdoor via de voetenruimte ongeveer achterin uit kwam en uiteraard was de kabel toen te kort!)

Tip: Haal de stroken aan weerskanten bij het middendeel van het dashboard weg/los (1 torx schroef aan de kant bij de pedalen en 1 torx schroef aan de passagierskant onder het kastje voorin. Daarna het kastje "even demonteren"... Zijplaat dashboard passagierskant (waar de slot zit om de airbag mee uit te zetten is eruit halen), 2 ijzeren klips eruit en een torx schroef. Dan nog 3 torx schroeven aan binnenkant bovenin het kastje (voor de radio unit o.a.) en nog 2 torx schroeven onder het kastje in de beenruimte. Daarna kwestie van losklikken van het gehele kastje (inclusief de plastic strip aan de linkerkant van het kastje tegen de middenconsole aan).
Ik had geen gereedschap voor de radio om die eruit te halen, maar het bleek dat als je de 2 klemmetjes (waarmee de kabels vast zaten aan de bovenzijde van het kastje) los maakte dat je dan genoeg speelruimte had om het geheel op de grond te zetten en bij de radio achterzijde kon komen.


Haal dan de quadconnector los aan de achterzijde van de radio door de beugel los te halen.

En haal dan de blauwe en grijze stekkers uit het blokje (er zit een lipje die je even moet wegduwen en dan kun je de stekker erzo uit duwen).
Daarna moet op de grijze connector op pin 6 en 12 de 2 pinnetjes erbij komen van het video signaal en op de blauwe stekker moeten de 2 oranje kabels worden aangesloten van de CAN-bus.



Het CAN-bus verhaal is iets lastiger aangezien je er een stekker bij krijgt (3 polig) die je los moet maken en waar je de 2 pinnetjes in moet zetten die eerst achter in de radio in de grijze stekker zaten, en daar zet je dan de 2 pinnetjes in die los aan de kabelboom hangen. Uiteraard zijn de kleuren niet gelijk van 1 kabel (zou oranje/bruin en oranje/paars moeten zijn volgens de kabelbundel, maar bleek bij mij dat paars nu groen was aan de kant van de auto...)

Daarna alles weer terug zetten in de quadlock.


Hierna hield ik nog 1 pin over aan de bundel (de rode 12+ aansluiting)... Ik heb hem in de quadlock op de grote voedingsstekker vast gezet aangezien ik dit logischer vond dan het allemaal weer naar het zekeringskastje door te lussen.

Na de aansluiting van de 12 Volt werkt nu dus eindelijk mijn slot achter weer om de klep open te doen!

En als ik de auto nu in de achteruit zet dan lijkt alles tot zover te werken:

(En ja, ik weet het, de auto moet nodig gewassen worden! ;) Stick Out Tongue:eek:)

Ik ga proberen nu z.s.m. een afspraak te maken met de persoon die de camera in het systeem aan kan melden... Daarna is het geheel pas klaar als ik eindelijk via het scherm iets kan zien wat er achter de auto gebeurd!

Nog even een stukje bron vermelding...
Ik kwam op een gegeven moment vorige week deze post tegen op internet, waar ik erg veel aan heb gehad bij het inbouwen:

Zodra ik beeld uit de camera heb zal ik nog een laatste stukje toevoegen aan deze draad!
Maar voor nu zit mijn stukje van inbouwen er op!
 
Volkswagen  Polo  1.0 TSI 
  • Leuk
Waarderingen: 2GPoloDriver en Shibybob
Gisteren is de RVC geactiveerd in het systeem... En dus kunnen uitproberen of hij goed werkt en hoe het eruit ziet...
Het resultaat mag er zijn:





Kortom ik ben tevreden met het resultaat, leuk om met de verschillende kijkhoeken te kunnen spelen om zo goed te kunnen zien hoe de auto in het vak staat.
En mocht je het je toch afvragen... Ja ik heb ook de lijnen bij het achteruit inparkeren die meedraaien met het stuur, echter ik zette hem er rechtachteruit in vanmorgen! :cool:
Het was een leuke klus om te doen! Alleen weer gemerkt dat ik 's-avonds en in het weekend tijd te kort kom...
Ik hoop dat mocht iemand er nog eens mee bezig willen gaan (zelf inbouwen), dat hij of zij dan gebruik kan maken van de info die ik in deze draad heb gezet.
Op naar de volgende klus aan de auto...
 
Volkswagen  Polo  1.0 TSI 
  AdBlock gedetecteerd
Wij snappen dat advertenties op de website niet leuk zijn, echter het draaiend houden van de website is helaas niet gratis. Wij hebben jaarlijks kosten aan de software licenties en het draaiend houden van de server. Wij zouden het erg op prijs stellen als je de ad-blocker wilt uitschakelen voor onze community zodat het voor iedereen gratis toegankelijk blijft. Voor nog geen 50 cent per maand kun je ook je account upgraden als je geen reclame wilt zien!