Radiator ventilator staat stil?

Beste lezers,
Ik ben een noob op autotechniekgebied... dat ten eerste :)
Wat mij opviel...
Ik heb vandaag even een stukjes gereden +/- 10km. Toen ik weer thuis kwam en de auto geparkeerd had, liet ik de motor liet draaien, om te kijken of de ventilator bij de radiator nog draaide. Dus even onder de motorkap gekeken. Wat mij opviel is dat de grote ventilator, die tegen de radiator aan zit, niet draaide.
Verder geen waarschuwingslampje op het dashboard van "te warme motor"
Lijkt mij dat deze nog moet blijven na-draaien? of heb ik dat verkeerd?

Alvast bedankt voor de reactie(s)

VW Polo 6R 1.2 TSI (2012)
 
Volkswagen  Polo 6R  1.2 TSI 
Als ik het goed heb:

Hij zal sowieso draaien als je airco aan hebt! (want hij moet de condensor koelen)

Bij de motor zit er ergens een temp sensor, die geeft door wat de temp is.
Dan heb je nog de thermostaat, deze gaat pas open bij bijvoorbeeld 95C? Dan stroomt het KVS dus door de radiator. Door deze actie zal de temperatuur al meteen weer zakken.

Blijf je lang stilstaan dan word uiteindelijk de radiator ook "te" warm in de radiator zit ook een temp sensor als deze te warm word dan gaat pas de fan aan.

Tenminste volgens mij zit het zo.
 
Volkswagen  Polo 6R  1.2 TDI 
  • Leuk
Waarderingen: Rickdee
Dus eigenlijk om het goed te kunnen testen, moet ik even een zeg half uurtje rijden (snelweg op), en dan zou die moeten draaien?
Of kan het ook een zekering zijn?
 
Volkswagen  Polo 6R  1.2 TSI 
Dus eigenlijk om het goed te kunnen testen, moet ik even een zeg half uurtje rijden (snelweg op), en dan zou die moeten draaien?
Of kan het ook een zekering zijn?
Nee ook niet echt, want door het rijden op de snelweg word de radiator weer "gekoeld" je kan hem beter tijdje stationair laten draaien. En idd wat @Andries Polo6R zegt even kijken of die aan gaat als je airco aan staat.
 
Volkswagen  Polo 6R  1.2 TDI 
  • Leuk
Waarderingen: Rickdee
Goede tip @Andries Polo6R en @Tweak
Moet deze dan gelijk aanslaan, of moet je hiervoor even wachten (5, 10 minuten?).
En stel dat deze dan ook niet gaat draaien, wat kan het dan zijn? Kan het te maken met de airco zelf? deze koelt best wel minder, wordt minder koud als voorheen.
 
Laatst bewerkt:
Volkswagen  Polo 6R  1.2 TSI 
Ga vandaag / morgen even een afspraak maken. Ik vermoed dat dit waarschijnlijk niet het geval is. Ik zag trouwens op internet , dat je zelf ook de airco kunt bijvullen. Maar even laten controleren door een expert (eventuele lekken), lijkt mij beter.
 
Volkswagen  Polo 6R  1.2 TSI 
M.b.t. de airco, ben ik bij een garage geweest, die heeft vastgesteld dat er inderdaad bijgevuld moest worden. Er zat nog maar weinig druk in het systeem. Ook hebben ze geconstateerd, dat er een druksensor(?) defect was. Totaal plaatje zou ongeveer €270 kosten. Dan doet de airco het weer als vanouds.
Is dit een beetje een redelijke prijs?
 
Volkswagen  Polo 6R  1.2 TSI 
  AdBlock gedetecteerd
Wij snappen dat advertenties op de website niet leuk zijn, echter het draaiend houden van de website is helaas niet gratis. Wij hebben jaarlijks kosten aan de software licenties en het draaiend houden van de server. Wij zouden het erg op prijs stellen als je de ad-blocker wilt uitschakelen voor onze community zodat het voor iedereen gratis toegankelijk blijft. Voor nog geen 50 cent per maand kun je ook je account upgraden als je geen reclame wilt zien!